Budsjett

Noe av det aller viktigste du skal gjøre før du søker om lån, er å sette opp et budsjett. På den måten kan du få et overblikk over din aktuelle finansielle situasjon, og se hvor mye du har råd til å betale i månedlige avdrag på lånet. 

Inntekt

Månedlig
Årlig

Bolig

Månedlig
Årlig

Transportere

Månedlig
Årlig

Forsikring

Månedlig
Årlig

Barn

Månedlig
Årlig

Andre utgifter

Månedlig
Årlig
Månedlig tilgjengelig beløp
Årlig tilgjengelig beløp

Lag et budsjett med LoanScouter

Her hos LoanScouter synes vi det er viktig med et godt budsjett, uansett om man har tenkt seg å søke om et forbrukslån eller andre typer lån, eller overhodet ikke overveier å oppta et lån i det hele tatt. Derfor har vi utviklet et enkelt, raskt og brukervennlig verktøy til alle som ser fordelene med å sette opp et budsjett, men som av forskjellige årsaker ikke har fått gjort det enda.

 • Slik setter man opp et budsjett
 • Hvorfor lage et budsjett
 • Overveielser til budsjettet ditt
 • Fordeler med et budsjett
Slik setter man opp et budsjett

Prøv å sette opp budsjett

LoanScouter er først og fremst kjent som en internasjonal sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere med å finne de riktige lånene, men tilbyr også økonomiske hjelpemidler, interessante artikler med temaer som hverdagsøkonomi og kjøp og salg av aksjer.

LoanScouter jobber hver dag for å gjøre låneprosessen mer brukervennlig og transparent, og derfor har vi nå lansert et nytt og gratis budsjettverktøy til alle som ønsker en lettvinn måte å få oversikten over økonomien sin på.

Vi kommer ofte over ordet budsjett i hverdagen, spesielt i nyhetene når det snakkes om politikk og økonomi. Det hele virker fjernt for mange, og budsjett er ikke nødvendigvis noe man forholder seg til i hverdagen. Det er synd, for det er ingen tvil om at et hverdagsbudsjett kan være et glimrende verktøy for de fleste, slik at man kan få et godt overblikk over privatøkonomien.

Her hos LoanScouter kan du nå benytte deg av vårt nyutviklede budsjettverktøy som både er brukervennlig og lettvint å bruke – og ikke minst helt gratis!

Hva er et budsjett?

Et budsjett er en liste over de inntektene og utgiftene du forventer å ha hver måned, som lønn, husleie og forsikringer. Et budsjett er kort sagt et overblikk over din privatøkonomi, og kan gi deg innsikt i hva du kan tillate deg å bruke hver måned. På samme måte kan det hjelpe deg med å finne unødvendige utgiftsposter og gjøre deg klokere på ditt eget forbruk.

Et budsjett er en liste over de inntektene og utgiftene du forventer å ha hver måned.

Definisjonen av budsjett er altså egentlig ganske enkel. Det som kan by på litt flere problemer, er å regelmessig “mate” budsjettet med riktig og ny informasjon og treffe de riktige avgjørelsene basert på hva du kan lese ut av budsjettet.

Flere fordeler med et budsjett hos LoanScouter

Budsjettverktøyet hjelper deg først og fremst med å sette opp et budsjett. Men budsjettet gir deg også muligheten til å lettere se hvilke endringer som skal til for å forbedre din egen økonomiske situasjon. Du kan dessuten enkelt rette på utgifter og inntekter, hvis du for eksempel får en ny jobb. 

Du kan også lage flere forskjellige budsjetter som for eksempel et alternativt budsjett til deg selv, et husholdningsbudsjett og et budsjett til familie. Det oversiktlige diagrammet gjør at du raskt kan se hvor du eventuelt skal spare, og hvor du kan ha råd til litt ekstra.

Prøv for eksempel å sammenligne ditt eget budsjett med Forbruksforskningsinstituttet SIFOs referansebudsjett, og se om du ligger over eller under gjennomsnittet når det kommer til inntekter og utgifter. 

Hos LoanScouter, får du et budsjettverktøy som blant annet har:

 • Et enkelt system hvor det er enkelt å legge inn inntekter og utgifter
 • Automatisk beregning av månedlige utgifter på regninger som ikke betales hver måned
 • Diagram som illustrerer budsjettet 
 • Mulighet for å laste ned budsjettet til din egen datamaskin

Hvorfor skal jeg sette opp et budsjett?

Budsjett er altså ikke bare forbeholdt store finansinstitusjoner og politikk, men er også et nyttig verktøy for alminnelige mennesker. Selv om et overfladisk og ufullstendig budsjett også kan være hjelpsomt, er det ingen tvil om at et nøye utarbeidet og detaljert budsjett er det beste.

Når alt det grunnleggende i budsjettet er på plass, kreves det ikke mye ekstra innsats for å vedlikeholde og justere budsjettet i fremover.

Når du har et budsjett som hele tiden er oppdatert, er du bedre forberedt hvis du vil undersøke mulighetene for å søke om kreditt i fremtiden. Du enkelt rådføre deg med budsjettet for å se hvor stort lån du har råd til å søke om.

Her hos LoanScouter finner du et budsjett som er enkelt å administrere, og hvor du raskt kan foreta endringer. Dessuten kan budsjettet lastes ned til computeren din, slik at du hele tiden kan beholde oversikten – selv når du ikke er tilkoblet internett. 

Prøv å sette opp budsjett

Det er mange som blir stresset, sover dårlig og får hodepine av manglende økonomisk oversikt. Du kan derfor gjøre deg selv en tjeneste ved å sette opp et budsjett.

Hvordan kan jeg sette opp et budsjett hos LoanScouter?

Det er mange som velger å lage et budsjett i Excel eller andre lignende programmer. Det fungerer også helt fint, med mindre du ikke har satt deg inn i hvordan programmene fungerer. Verktøyet du finner her hos oss gjør det mye enklere å sette opp et budsjett, og du kan enkelt legge inn inntektene og utgiftene dine.

Vi har delt inn de forskjellige postene i forskjellige kategorier, slik at du lett kan finne ut hvor du skal taste inn de forskjellige beløpene.

InntekterUtgifter
LønnHusleie
PensjonVann, varme og elektrisitet
DagpengerTransportkostnader
StudielånForsikringer
BonuserBarnehage
Andre faste inntekterTV, internett & Mobiltelefon
Abonnementer
Evt. avdrag på lån
Eksempler på poster

Husk at dette bare er noen av de mest alminnelige faste utgiftene. Det kan være flere som burde være med på oversikten for å dekke alle de faste utgiftene dine.

Når du skal finne de forskjellige utgiftene, så er det en god idé å gå inn på nettbanken og se på kontoutskriften din for å se om det er noen faste utgifter du har glemt. Dessuten bør man gå et år tilbake i tid, slik at man også får med seg utgiftene som ikke betales hver måned, men eventuelt annenhver måned, kvartalsvis, hvert halvår eller bare én gang i året.

Det hele skal med i budsjettet! I det elektroniske budsjettet vårt får du muligheten til å velge hvor ofte regningene betales. Deretter regner budsjettet selv ut hvor mye det blir per måned.

Finn en balanse i budsjettet

Når du har blitt ferdig med det nye budsjettet, er det viktig at du setter deg ned og går gjennom det hele med kritiske øyne. Hvis budsjettet ikke er realistisk, så er det meningsløst å prøve å følge det. Sørg derfor for at rammene for budsjettet ikke er for stramme slik at du kan følge det og nå målene dine.

Formålet er i hovedsak at bunnlinjen skal vise et positivt beløp. Derfor er det en god idé å ta en nærmere kikk på budsjettet en ekstra gang for å sjekke at det er realistisk.

5 viktige overveielser til budsjettet ditt:

 1. Du har fått med alle inntektene og utgiftene i budsjettet 
 2. Du har skapt et overblikk over de variable utgiftene dine, så du har en rimelig oversikt over hvor mye du bruker 
 3. Du har skapt et overblikk over hvor mye du kan sette til side hver måned til større ting du gjerne vil kjøpe i fremtiden
 4. Balansen i budsjettet er intakt, og du har gått gjennom budsjettet igjen for å passe på at det er realistisk
 5. Rådighetsbeløpet blir større enn de variable utgiftene dine

Husk de variable utgiftene

Etter at du har tastet inn de faste utgiftene, skal du finne frem de variable utgiftene dine. Siden disse utgiftene naturlig nok kan variere, er det igjen en god idé å se et år tilbake på kontoutskriftene dine for å se hvor mye du bruker i gjennomsnitt på variable utgifter. 

Variable utgifter kan være:

 • Mat
 • Klær
 • Gaver
 • Reiser
 • Kinobilletter
 • Caféturer
 • Konserter
 • Godteri

Her er det viktig at du ikke lyver for deg selv, og skriver at du bruker mindre penger på cafébesøk, kino, klær osv. enn det du egentlig gjør. Budsjettet skal hjelpe deg til å få et bedre overblikk over den økonomiske situasjonen din, og da er det ikke spesielt smart å unnlate å skrive inn de riktige summene. Det er tross alt bare deg selv du lurer. 

Det kan være fristende å pynte litt på tallene hvis du er flau over å bruke så mange penger på en bestemt post. Men hvis du ikke er ærlig, så får du aldri et sant overblikk over den økonomiske situasjonen din.

Personlig budsjett

Betaler du for mye for lånene dine?

Hvis du har et eller flere lån du betaler avdrag på, kan du fort se hvor mye som forsvinner i renter og gebyrer når du legger et budsjett. Det er helt normalt å søke om lån, uansett om det dreier seg om et forbrukslån, huslån, billån eller noe helt annet. Her er det så viktig at du finner frem til det beste lånet for deg, og ikke bare det første og beste som popper opp på internettet.

Det er heller ikke uvanlig å ha flere lån forskjellige steder. Dette kan imidlertid vise seg å bli dyrt i lengden, siden man betaler avgifter og renter på flere lån samtidig. Da kan det være en god idé å søke om en refinansiering, slik at du får samlet alle lånene til ett større lån.

Hvis du er på utkikk etter et lån, er det en god idé å hente inn flere forskjellige lånetilbud fra ulike utbydere, slik at du kan sammenligne renter, avdrag og andre vilkår.

Dermed slipper du å betale avgifter og renter på de andre lånene dine, samtidig som du får en større økonomisk forutsigbarhet. Og nettopp derfor er det viktig å sette opp et budsjett, uansett om det er snakk om et husholdningsbudsjett, et budsjett til familie eller et personlig budsjett.

Hvis du velger å sette opp et budsjett, så er det ingen tvil om at du lettere kan se hvor du har for store utgifter, og hvor du har litt ekstra penger.

Ofte kan man for eksempel se at man bruker for mange penger på forskjellige avgifter og gebyrer på flere forskjellige lån, noe som tilsier at det kan lønne seg å se på muligheten for en refinansiering.

FAQ om budsjett

Kan jeg opprette et budsjett gratis?

Her hos LoanScouter kan du bruke budsjettverktøyet så mye du vil – helt gratis. Vi vet hvor vanskelig det kan være å komme i gang med å sette opp et budsjett, samtidig som vi vet hvor stor nytte det kan ha.

Hva skal jeg gjøre hvis budsjettet ikke holder?

Hvis budsjettet overskrides i løpet av en måned eller to, så er det ingen grunn til panikk. Det viktigste er å finne ut av årsaken til hvorfor budsjettet ikke kunne holde. Skyldes det for eksempel at bilen skulle på verksted, eller andre dyre uforutsette utgifter? Hvis dette er tilfelle, er det ikke nødvendig å gjøre så mye.

Det som er viktig å huske på, er å sette litt ekstra til side hver måned til slike utgifter. Slike ekstrautgifter kommer gjerne når man aller minst venter det, og med litt ekstra sparepenger kan du alltid være godt forberedt hvis uhellet skulle være ute. Hvis du for eksempel har et lån, så kan Børsens forventning om en renteøkning i år få store konsekvenser hvis du ikke har luft i budsjettet. 

Hvis budsjettoverskridelsen derimot skyldes egne aktiviteter, bør du ta en kikk på budsjettet igjen og se om det overhodet var realistisk til å begynne med.

Hvor lang tid tar det å sette opp et budsjett?

Hvor lang tid det tar å sette opp et budsjett er avhengig av hvor detaljert du vil ha det. Det tar ikke mer enn noen få minutter å skrive inn alle utgiftene og inntektene i budsjettverktøyet vårt her på siden. Det som kan ta litt tid, er selve innhentingen av data og informasjon, men hvis du har en nettbank er halve jobben allerede gjort.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Budsjett

Siste nytt