Klargjør økonomien til det nye året

Klargjør økonomien til det nye året

Nytt år, nye muligheter. Hvis du er en som liker nyttårsforsetter, bør i hvert fall et av dem handle om å forbedre økonomien i 2023. Det viktigste for å sikre seg en stabil økonomi i det kommende året er å starte planleggingen tidlig. 2022 har for mange vært et tøft år med både pandemi og høy inflasjon, men det betyr ikke at du ikke kan komme deg videre neste år, og få kontroll på økonomien til tross for tøffe økonomiske tider. 

I denne artikkelen får du råd som vil bidra til å klargjøre økonomien for det nye året, og inspirere deg til å fastholde dine økonomiske nyttårsforsetter. Når du er ferdig med denne artikkelen vil du bli smartere på hvordan du kan lage en finansiell plan for sparing, investering og for forbedring av privatøkonomien. 

Opprett et budsjett 

Et budsjett er et viktig hjelpemiddel for å sikre en stabil økonomi. Det å lage et budsjett hvor du kartlegger inntektene dine, kan hjelpe deg med å holde oversikt over privatøkonomien og unngå at du overforbruker, eller i verste fall at du ender opp med å måtte ta opp lån for å kunne klare deg økonomisk.  

Få kontroll på gjelden din 

Budsjettet bør som minimum kartlegge hvor stor nettoinntekt du har, hvor mye du bruker og hvor mange penger du har mulighet til å spare hver måned. Et budsjett vil hjelpe deg med å spore forbruket ditt og til å finne ut av hvor mange penger du trenger for å dekke de faste månedlige utgiftene dine, for eksempel husleie eller boliglån og andre levekostnader, og hvor mye du vil ha mulighet til å sette av til andre ting. Når du har forpliktet deg til et beløp som du skal sette av til sparing, bør du sette det inn i en automatisk overføringstjeneste, slik at pengene automatisk overføres til sparekonto.

Få kontroll på gjelden din 

Det å ha gjeld er i prinsippet verken noe godt eller nødvendigvis noe dårlig. Det å ha et lån 

er rett og slett et verktøy. For de fleste er et visst gjeldsnivå en praktisk nødvendighet, spesielt når det kommer til å kunne kjøpe en dyr langsiktig eiendel som vi betaler tilbake over tid, for eksempel en bolig. Problemet oppstår imidlertid når gjelden blir mer en belastning enn et verktøy. Derfor er det viktig å holde den totale gjeldsbelastningen håndterbar. I noen tilfeller når økonomien er stram kan det være fristende å ta opp et ekstra lån, utover boliglånet, slik som for eksempel et forbrukslån for å finansiere en kostnad som man nødvendigvis ikke har økonomi til å dekke. Selv om man i prinsippet kan låne penger fra forskjellige lånutbydere, betyr det ikke nødvendigvis at man bør låne. Har man først pådratt seg mer gjeld enn det man har økonomi til å nedbetale, bør man prøve å nedbetale den først. Sett en tidsplan for tilbakebetaling av gjelden, og implementer gjelden i budsjettet for å holde det hele under kontroll. 

Hvis man har mer enn et lån kan det være en god idé å refinansiere lånet ved å slå flere lån sammen. Gjennom refinansiering kan man erstatte lånevilkårene til et lån med noen som har bedre vilkår. Man kan også sikre en lavere rente gjennom en refinansiering og på denne måten redusere lånekostnadene, slik at man totalt sett betaler mindre.

Prioriter økonomien og utvid din økonomiske kompetanse 

Det å ha en plan for økonomien er alfa omega for både livskvalitet og helse. Dårlig privatøkonomi kan nemlig påvirke helsa negativt, og gi både psykiske og fysiske plager. Derfor er dette et område som er nødt til å prioriteres. Lag en oversikt over dine økonomiske mål for det nye året. De kan være overordnede, store eller mindre mål, eller spesifikke økonomiske mål. Uansett hva du ønsker å oppnå, skriv det ned et sted slik at du hele tiden har dine økonomiske mål i fokus. På denne måten blir det et område som er lettere å prioritere og holde fokus på gjennom hele året. 

Det å utvide din økonomiske kompetanse er en av de beste investeringene du kan gjøre for deg selv i 2023. Å lære mer om pengestyring, gjeld, kreditt, budsjettering og pensjon vil ikke bare hjelpe deg nå, men også i årene som kommer. En fin måte å starte på kan være ved å laste ned en e-bok om hvordan du kan forbedre din privatøkonomi, og øke din kompetanse på området. Andre tiltak man kan gjøre for å forbedre økonomien i det kommende året er:

  • Spare hvor man har mulighet og unngå å bruke unødvendige penger. 
  • Ta veloverveide økonomiske beslutninger, og ikke forhaste seg inn i lån eller andre kjøp.
  • Ikke utsette betalinger.
  • Handle på salg eller handle brukt og følge med på gode tilbud.
  • Selg unna ting man har liggende hjemme for å tjene litt ekstra.
Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Nyheter > Klargjør økonomien til det nye året