Få kontroll på din gjeld med en gjeldsordning

Penger og økonomi er noe av det som skaper mest stress i hverdagen for mange og ødelegger mange forhold. Kanskje du har følt litt på stresset i perioder med flere lån og dårlig økonomisk overblik? Du er langt ifra å være alene om dette. Heldigvis i disse dager så betyr det at du enkelt kan få hjelp med dette, så du kan minske gjelden i stedet for å få mere.

Hjelp til gjeldsordning

Få full oversikt her

Når det kommer til gjeld, renter, avdrag, lover og regler så er det mye å ta innover seg. Dette er noe vi skal hjelpe deg med å lettere forstå her. Fortsett å lese denne artikkelen for å forstå hva gjeldsordning er.

Dersom man er i en vanskelig situasjon eller har store endringer i livet kan man ende i en situasjon med gjeld som er vanskelig å håndtere. Det finnes heldigvis muligheter for hjelp og måter du selv kan bedre din situasjon og gjøre den mer håndterlig.

9 tips for personlig økonomi
9 tips for personlig økonomi

Fortsett å les så vil du lære om følgende:

  1. Hvordan ender man med en uhåndterlig gjeld?
  2. Hvilke muligheter finnes det for å få hjelp med gjeld?
  3. Hva skjer når min gjeld er foreldet?

Hvordan ender man med uhåndterlig gjeld?

Det finnes mange former for gjeld og når disse samler seg så kan det fort gå galt. De mest vanlige årsakene til gjeld er boliglån, billån, forbrukslån, kredittkort og kjøp på avbetaling.

Et boliglån vil som regel være det største lånet man har i sitt liv, men det bruker også å være det mest forutsigbare. Alle må ha et tak over hodet, så bolig regnes som vanlig faste utgifter som bil, strøm, telefon og internett. 

Problemene dukker fort opp når man for uforutsette utgifter uten oppsparte midler. I tillegg er det ikke uvanlig at man kanskje gjør et kjøp av noe man ikke har klart å spare til med enten et kredittkort eller på avbetaling. Da er det skjer det fort at man sitter med skjegget i postkassa.

Dersom du ikke overholder betalingsfristen på din gjelden vil den normalt etter purringer ende hos en kreditor som vil starte en inkassosak.

Dersom du ikke skulle være enig i denne gjelden er det fortsatt særdeles viktig at du møter i retten dersom kreditoren ønsker en tvungen gjeldsordning. Hvis ikke kan kreditoren ende med retten på sin side uten at du kan si noe imot. 

Hvilke muligheter er der for å få hjelp med gjeld?

Heldigvis trenger du ikke nødvendigvis å lide aleine, for det finnes noen gode alternativer for å få hjelp. NAV er en instans som hjelper med økonomi- og gjeldsrådgivning. Hos NAV kan du få rådgivning over telefon eller et møte på NAV-kontoret. De har mye erfaring med temaer som for eksempel når man ikke kan betale regninger, har spilleproblemer eller har mistet inntekt. De kan hjelpe deg å sette opp budsjett, hjelpe deg søke på gjeldsordninger, samt gi deg råd og veiledning rundt andre gjelds relaterte temaer.

En gjeldsordninger kan ofte være en god løsning. Dette kan innebære å kontakte kreditorer direkte på egenhånd. Å kontakte kreditorer kan kanskje være ubehagelig, men der kan ofte bli positivt overrasket.

For de fleste kreditorer så er det viktigste at de får inn pengene, så det betyr at det gjerne er samarbeidsvillig dersom du er åpen om din situasjon og hva du faktisk har mulighet til å betale. Da kan du få et samarbeid som gjør det mer overkommelig å håndtere. 

Det er også mulig å søke til namsmannen om en gjeldsordning. Der kan du uansett få en gjeldsordning, men normalt vil du her få gjeldsordning kun en gang. 

3 Tips for bedre håndtering av gjeld:

  1. Be om hjelp dersom du ikke klarer å håndtere det aleine
  2. Kommuniser med långivere
  3. Lag et budsjett

Hva skjer når min gjeld er foreldet?

En gjeld foreldes etter en lovgitt tid hvor en kreditor (den du skylder penger) ikke har vært i stand til å innhente gjelden. Det vil si at etter denne fristen så vil det ikke lenger være lov å kreve inn gjelden. 

Det er forskjell på hvor lang tid det tar før gjelden foreldes basert på hva slags gjeld det er. Foreldelsesfristen for et fakturakrav gjelder normalt etter 3 år, mens dersom gjelden er knyttet til billån, boliglån eller forbrukslån blir foreldelsesfristen 10 år.

Som du nå ser er det mulig at gjeld kan forsvinne etter 3 år, men dette er ikke alltid en selvfølge. Kreditorer har nemlig mulighet til å følge opp og bruke virkemidler til å utvide fristen til 10 år. 

Det kan skje et avbrudd i foreldelsesfristen. Det vil si at dersom du erkjenner gjelden skriftlig eller gjør en nedbetaling eller godtar en nedbetalingsordning. I slike tilfeller vil foreldelsesfristen fornyes med nye 3 eller 10 år.

Ofte stilte spørsmål om gjeldsordning

Hva er en gjeldsordning?

En gjeldsordninger en avtale mellom en den som skylder og kreditoren, hvor du får muligheten til å betale så mye du kan over en satt periode. Normalt er dette snakk om over 5 år hvor etter dette vil resterende gjeld slettes. 

Det finnes 2 former for gjeldsordninger, den ene er frivillig og den andre er tvungen. Frivillig er når den som skylder og kreditoren kommer til en enighet, mens en tvungen ordninger når det går rettens vei og de fastsetter hvordan ordningen skal gjennomføres.

Hva er inkasso?

Inkasso er innkrevning av gjeld som ikke er betalt på vegne av en kreditor. Kreditor er ikke pålagt å sende purring på manglende betalinger, men de er pålagt å sende inkassovarsel før det sendes inkasso.

Hvorfor burde du ha oversikt over gjelden din?

For å kunne ha oversikt over hva du skylder og kunne budsjettere og planlegge nedbetaling.  Og dersom du skulle ha gjelden din spredt så er det også mulig å få det samlet under et lån. Du kan logge inn på en gjeldsoversikt på nett med BankID for å få oversikt over din gjeld.

Hvem er namsmann?

Namsmann er den instansen som først krever inn på tvang på vegne av rettssystemet. Når du tar kontakt med namsmann er det som regel snakk om byfogden eller politiet.

Hva gjør man dersom man mener at gjelds informasjonen ikke stemmer?

I slike tilfeller må du ta kontakt med foretaket hvor gjelden kommer fra. Dersom det ikke blir noen enighet så må det eventuelt ta rettens vei. 

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Alt om finansforvaltning > Få kontroll på din gjeld med en gjeldsordning