Hva burde vite om overtrekk i forhold til din personlige økonomi?

Har du opplevd overtrekk noen gang? I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva det betyr, hvorfor det skjer og hva du kan gjør for å unngå det.

Overtrekk på kontoen

Overtrekk kan skje hvem som helst, men med noen tips kan det lett unngås

Å holde styr på personlig økonomi kan være vanskelig, hvor vi nesten alle har hatt perioder med opp og ned i livssituasjon og inntekt. Kanskje du har hatt en periode hvor du har levd for det meste på ris og tunfisk på boks eller tilsvarende? Det er sjeldent noe man ønsker å oppleve, så da er det greit å vite hvordan man kan unngå det.

I en hektisk hverdag med mange forskjellige utgifter kan man fort ende uten penger og i verste fall med uforventet gjeld. På denne siden går vi gjennom hva overtrekk er og hvordan du kan forebygges slik at du unngår det.

Her ønsker vi å hjelpe deg forstå hvordan det fungerer og gi deg gode tips for å unngå overtrekk i fremtiden.

Overtrekk
Overtrekk

Les videre så går vi gjennom følgende:

  1. Hva er overtrekk?
  2. Hvordan unngår man overtrekk?
  3. Hva er forskjellen mellom debet og kredit?

Hva er overtrekk?

Overtrekk betyr at det har blitt trukket mer enn du hadde disponibelt på kontoen, slik at kontoen nå står i minus. Med overtrekk kommer det egne renter og gebyrer, som dersom du i lengden ikke er i stand til å betale tilbake kan ende med inkasso. 

Hvem som helst kan bli stående i en situasjon hvor man har gått tom for penger på en konto. Dette kan enkelt skje ved at man har fast trekk eller regninger satt til betaling frem i tid og kanskje en innbetaling har blitt forsinket.

Mange kan også kanskje synes det er ubehagelig å stå i kassen på en butikk og bankkortet blir avvist. Dette kan være et bedre alternativ enn at du blir trukket for kjøpe og blir stående i gjeld til banken.

Dersom du har fått overtrekk på din konto og den står i minus så kan du overføre til kontoen så den går i pluss igjen. Da vil overtrekket være borte, men det kan fortsatt har forekommet renter og gebyrer.

Derimot er det også ofte mulig å få en avtale om kontokreditt på din brukskonto. Det vil si at du kan avtale en sum du ønsker at være disponibel kreditt på din konto, hvor du for eksempel da bare har 500,- på konto, men hvis du har 5000,- i kreditt så vil du ha totalt 5500,- disponibelt.

Denne formen for kreditt regnes ikke som overtrekk, men det er mulig å få overtrekk etter oppbrukt kreditt, så du burde fortsatt være bevisst på ditt forbruk.

Eksempel på rentekostnader med overtrekk:

Hvor mye overtrekkRentesatsTotal kostnad etter 1 år
500,-10%550,-
2000,-20%2400,-
5000,-30%6500,-

Hvordan unngår man overtrekk?

Ingen ønsker unødvendig gjeld og spesielt ikke gjeld med høye renter når man allerede står uten penger. Det er heldigvis enkle grep som kan gjøres for å unngå overtrekk. 

3 tips for å unngå overtrekk:

  1. Lag budsjett
  2. Sørg for alltid å ha penger disponibelt
  3. Hør med banken hvilke betingelser som gjelder for din konto

Først og fremst bør du undersøke med banken om hvilke regler som gjelder for din konto. Det kan være eksisterende begrensninger for kontoen som kan diktere hvor mye du kan overtrekkes med. Du kan enten gå inn i nettbanken og se der eller ta kontakt med din bank direkte. 

Du har også forebyggende tiltak som å budsjettere slik at du har kontroll på fremtidige utgifter og sørger for at du har nok disponible midler. Nå betales regninger normalt som enten efaktura eller avtalegiro. Med efaktura så bekrefter du betalingen selv først, men med avtalegiro så går det på automatikk.

Her er det lurt å sørge for at du har nok disponibelt på konto til dagen det trekkes. Med den teknologiske utviklingen har det gjort mange ting mye lettere. Dette gjelder også betalinger på nett. Nå kan man betale for det meste med et par tastetrykk. For noen kan dette kanskje ble for lett.

Den beste løsningen for å unngå overtrekk er god kontroll på personlig økonomi. I tillegg til budsjett er det lurt å ha en egen konto for sparing hvor du sparer slik at du har en form for buffer til slike situasjoner.

Man kan gjøre kjøp uten å tenke nok over hva man har råd til og man kan ende med å si ja til løpende abonnement som man glemmer, men som fortsatt trekkes automatisk fra din konto. Dersom du kjenner deg igjen i dette bør du innimellom ta en titt i nettbanken og se hva du egentlig bruker penger på.

Pas på med overtrekk
Overtrekk

Hva er forskjellen mellom debet og kredit?

Debet og kredit kommer fra latinsk og brukes mye i regnskap og økonomi. Debet kommer fra det latinske ordet debere og betyr å skylde, mens kredit kommer fra ordet credere som betyr å tro. 

Et praktisk eksempel er kredittkort for du bruker penger som du låner og derfor vil skylde videre. Debetkort er det motsatte. Et debetkort er hva du gjerne har knyttet til din forbrukskonto. Dette er penger du tjent og spart som du kan disponere gjennom debetkortet.

Når forskjellene blir at kredit er noe du låner, mens debet er noe du har. Dette ser du vanligvis i form av et kredittkort hvor du kun låner penger når du bruker kortet og et debetkort hvor du bruker fra for eksempel din forbrukskonto med oppsparte midler.

Ofte stilte spørsmål om overtrekk

Hva skjer hvis jeg ikke betaler overtrekk?

Når du får et overtrekk vil dette lede til gebyrer og renter. Banken vil da gjerne sende ut en faktura. Dersom du ikke betaler vil du får purringer og til slutt inkasso. I tillegg vil da kontoen normalt bli sperret.

Hvor mye kan overtrekk koste?

Overtrekk har egne renter og gebyrer. Det er høye renter normalt fra 10-30% som lett kan unngås med å betale tilbake med en gang. Derimot kan det fort påløpe gebyrer så fort du har overtrekk på din konto. Kostnaden varierer og er noe du bør undersøke med banken.

Hvor mye kan jeg ha i overtrekk?

Dette vil variere fra bank til bank, så du burde undersøke hva som gjelder for din. Vær forsiktig så du ikke har overtrekk for lenge, da det kan påløpe ekstra kostnader.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Alt om personlig økonomi > Hva burde vite om overtrekk i forhold til din personlige økonomi?