Alt du trenger å vite om personlig økonomi

Det er mange små og store faktorer som har innvirkninger på din personlig økonomi. Dersom du ikke har god nok kontroll på disse kan du ende i en situasjon hvor utgifter, gjeld og uforutsette problemer kan bli vanskelig å håndtere. Her skal vi gå gjennom noen temaer som kan gi deg bedre kontroll og kanskje gjøre deg bevisst på ting du ikke har tenkt særlig på før.

Lær alt hvad du trenger om personlig økonomi

Lær det du trenger å vite om personlig økonomi

Det er viktig å ha god oversikt over din egen personlige økonomi. Hvis du ikke har oversikt, kan du ende opp med å betale for mye og dermed komme i minus. Les denne artikkelen for å finne ut hva du trenger å holde et øye med i din egen økonomi, for å sikre deg en sunn økonomi.

For å få best mulig kontroll på din personlig økonomi er det viktig å ha riktig kunnskap, få en oversikt og lage et budsjett. Det finnes mange verktøy og instanser som kan hjelpe deg med dette, men du bør uansett vite nok til å gi deg sikkerhet og forutsigbarhet i hverdagen.

Hverdagen preges ofte av utfordringer rundt penger. Her vil du få personlig økonomi tips som kan få deg til å senke skuldrene.

Les videre så vil du lære om følgende:

 1. Hva er personlig økonomi?
 2. Råd om personlig økonomi
 3. Problemstillinger i forbindelse med personlig økonomi og hvordan håndtere dem

Hva er personlig økonomi?

Alle har forskjellig forhold til personlig økonomi. Mange har et fornuftig eller positivt forhold, men andre har dessverre et negativt forhold. Det negative kommer ofte fra dårlig assosiasjoner, lite kontroll og manglende kunnskap. 

Personlig økonomi eller privatøkonomien er økonomien til en enkeltperson eller en familie/husstand. Innenfor her kommer samlede inntekter, skatt, forskjellige utgifter, budsjetter og økonomisk planlegging. Kort sagt hva du bruker pengene din til. 

 Hvordan lage et personlig budsjett
Hvordan lage et personlig budsjett

Råd om personlig økonomi

Det er mange forhold som spiller en rolle for din privatøkonomi. I sin helhet må man tenke på hvor mye penger man tjener og har disponibelt mot hva man har av utgifter. Når det kommer til utgifter så kommer de i mange forme, de endrer seg stadig og kan være uforutsigbare. 

For best mulig kontroll burde man får oversikt over inntektene, som i tillegg til fra arbeid kan være avkastning på investering, pensjon eller fra verv. I burde også gå over alle dine faste utgifter. Faste utgifter er

 • Leie
 • Transport
 • Abonnementer
 • Lån til bolig, bil eller forbrukslån
 • Avbetalinger

Tillegg må man tenke på hvor mye man bør ha til mat hver måned.

Når du vet hvor mye du har disponibelt og hvor mye du har i utgifter kan du legge opp et budsjett. Et budsjett vil gi deg forutsigbarhet i hverdagen, hvor du vil kunne vite hvor mye du skal ha til overs når du har betalt alt du skal. 

I tillegg til typiske fast utgifter bør du også legge inn en post i budsjettet for sparing. Årsaken til at du burde spare er ikke bare til noe du ønsker å kjøpe eller en reise, men viktigst av alt for å gi deg selv en buffer. 

3 fordeler med å lage et budsjett:

 1. Forutsigbarhet 
 2. Unngå unødvendig utgifter
 3. Skap bedre muligheter for sparing
Hjelp til personlig økonomi
Personlig økonomi

Problemstillinger og hvordan håndtere de

Noe som kan skape problemer i privatøkonomien kan være høye utgifter i forskjellige former. Det kan være lån med dårlige renter, mange abonnementer, uforutsette utgifter eller endring i livssituasjonen din. Her er det grep du kan gjøre.

Dersom du har flere lån hvor noen av de har høye renter kan det fort bli vanskelig å få hodet over vannet. Da kan det være lurt se på hvor mye du faktisk betaler for lånene og eventuelt samler lånene eller bytter til et lån med lavere renter.

Dersom du har mange abonnenter så er det lurt å vurdere om du trenger alle abonnementene, har du for eksempel abonnement på blader eller aviser du ikke leser eller til et treningssenter du aldri drar til? For abonnementer som strøm, internett eller telefon så kan det ofte være mulig å bytte til et gunstigere abonnement. Prøv å se om det er bedre alternativer der ute.  

For uforutsette utgifter eller endringer i livssituasjonen din hvor kanskje du får en redusert inntekt er det lurt å ha ha noen oppsparte midler. Dersom du ikke har noe oppspart er det viktig at du fortsatt betaler utgiftene dine. Da burde du redusere utgiftene der du kan og eventuelt vurdere et mindre forbrukslån.

Dersom du har et boliglån burde du periodisk reforhandle betingelsene dine. Dersom betingelsene du har eller får ikke er tilfredsstillende bør du vurdere å ta kontakt med andre banker. Det koster deg ingenting å få et tilbud.

Ofte stilte spørsmål om den beste rente

Burde jeg ta opp et forbrukslån?

Dersom du sitter i en vanskelig situasjon, hvor du for eksempel har fått en skade på bil du ikke har råd til å betale eller du har mistet deler av din inntekt kan forbrukslån være et godt alternativ.

Eller det kan være godt alternativ er hvis du skal gjøre en oppussing og ikke har oppsparte midler. Uansett er det viktig å tenke på rentene til et slikt lån og om du realistisk kan bemanne dette lånet i framtiden.

Hva er fordelene med å være interessert i sin personlige økonomi?

Dersom du har nok kunnskap og god oversikt kan du få kontroll i hverdagen og unngå stress hvor du tenker på om du har råd eller ikke. Tillegg kan det gi deg sikkerhet hvis du er bevisst og sparer til tilfeller med uforutsigbare utgifter.

Hva er ulempene med å være interessert i sin personlige økonomi?

Dersom du har et negativt forhold til penger eller har mye uhåndterlig gjeld kan det skape ekstra stress i hverdagen som det er noe du tenker for mye på. Du burde ikke for mye tid til å tenke på ting du ikke kan gjøre noe med, men det meste innenfor personlig økonomi er det mulig å endre. Så ikke mist håpet selv om det kan være tungt å forholde seg til.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Alt om personlig økonomi > Alt du trenger å vite om personlig økonomi