Hva er et budsjett?

Har du noen ganger følt at du ikke har kontroll på din personlige økonomi? I hverdagens strev og mas kan det dukke opp mange forskjellige utgifter, men har du til enhver tid oversikt over hva du har råd til? Det trenger ikke være altfor vanskelig å få et godt overblikk og samtidig få forutsigbarhet. Dette vil du få gjennom et budsjett.

Hva kan et budget brukes til?

Å lage et budsjett er lettere enn du tror

Du har kanskje sett på en bunke med fakturaer og følt uro, men hvis du tar anledningen til å gå gjennom alt og får det i system én gang så trenger det ikke være vanskelig å ha kontroll i framtiden.

I tillegg vil du kanskje få et bedre perspektiv på hvilke utgifter som er nødvendig, hvilke du ikke trenger og det er kanskje noen utgifter du kan endre på.

Dårlig kontroll på økonomien kan føre til at du blir sittende uten penger til det du trenger. Regninger kan hope og du kan få inkassosaker. Det er også mulig å få overtrekk på kontoen. For å unngå en slik situasjon bør du sette opp et budsjett. Du kan få ekstern hjelp til å sette et budsjett, men det trenger ikke være så vanskelig å gjøre selv som du kanskje tror.

Hvordan lage et personlig budsjett
Hvordan lage et personligt budsjett

Les videre så skal vi gå gjennom følgende temaer:

  1. Hva er et budsjett?
  2. Hvordan lager man et budsjett?
  3. Hvordan få en stabil økonomi?

Budsjett

I hovedsak lager man et budsjett for å få en oversikt over sin økonomi og vite hva man skal forholde seg til. Hva et budsjett inneholder kan variere veldig, alle har forskjellige inntekter og utgifter. Kort sagt er et budsjett hva man har av forventede inntekter satt mot hva man har av forventede og potensielle utgifter.

Du kan ha et korttidsbudsjett som vanligvis baseres på måneds-, kvartals-, halvårs-, eller årsbasis. Du kan også ha et langtidsbudsjett som går over mer enn ett år. Du bør velge et budsjett som dekker ditt behov.  

Hvordan lager man et budsjett?

Før man lager et budsjett burde du tenke på hva det skal inneholde og hvilken periode det skal gjelde for.  

Postene man vil bruke i et budsjett kan variere drastisk fra person til person eller husstand til husstand. Man må tenke på hvilke forskjellige lån man har, hvilke forsikringer man har, hvilke abonnement man har, om man har bil, kontingenter, lisenser, medlemskap og så videre. Listen kan bli lang. Hvis det er for deg som enkeltperson burde du kanskje se over nettbanken din etter utgifter du kanskje ikke tenker på.

Har du først laget budsjett en gang kan du bruke det samme budsjettet igjen og oppdatere med nye poster eller ta bort poster som ikke gjelder for deg lenger.

For hverdagen kan du kanskje enklest forholde deg til et månedsbudsjett, men du må også da finne et gjennomsnitt av kostnader som betales for en lengre periode om gangen. Kanskje du betaler forsikring kvartalsvis eller har årlige kontingenter eller lisenser (for eksempel NRK).

Dette er noe du samtidig må tenke på. Dersom du ønsker å få best mulig kontroll på økonomien eller ønsker å spare til noe, kan det være lurt med et årsbudsjett eller et langtidsbudsjett.

4 fordeler med å lage et budsjett:

  1. Bedre forutsigbarhet i hverdagen
  2. Se høy eller unødvendig pengebruk
  3. Gjør det letter å spare
  4. Bli lettere kvitt gjeld

Slik lager man budsjett

Det finnes mange verktøy i form av programmer og apper som kan hjelpe deg med å lage og holde styr på et budsjett. Loanscouter har utviklet et budsjettverktøy som gjør det enkelt for deg å sette et budsjett.

Bare fyll ut de forskjellige poster og beløpene. Deretter beregner budsjettverktøyet de totale udgiftene og inntektene dine. 

I tillegg til at budsjettverktøy er lett å bruke så får du samtidig en god oversikt og du kan lage en historikk for deg selv.

Her kan du se en oversikt over mulige utgifter du kan ha i budsjettet:

Faste utgifter
Strøm, varme, el
Leie
Lån
Mobil og internet
TV og streaming
Forsikringer: Hus, bil, liv, etc.
Transport: Bus, bil, tog, etc.
Abonnementer og medlemsskap
Fast sparing

Ofte stilte spørsmål om budsjett

Hvordan får jeg en bedre økonomi med budsjett?

Med et budsjett vil du få et bedre perspektiv på din økonomi og kan forholde deg til utfordringer på forhånd og unngå at du blir sittende uten penger. Du vil ofte kunne oppdage unødvendige eller for høye kostnader. Du vil kunne planlegge bedre og åpne muligheter for sparing.

Hvordan kan jeg sørge for at jeg overholder mitt budsjett?

Ofte vil dette falle på selvdisiplin og hvor flink du er til å gjøre deg selv bevisst på eget forbruk. Det kan også være lurt å har flere kontoer, hvor en kommer lønn inn på og er den kontoen som brukes til fast utgifter. Fra den kontoen kan du overføre det som er igjen etter fast utgifter over på en forbrukskonto.

Hvorfor er det viktig å spare?

Gjennom sparing gir du deg selv sikkerhet i forhold til uforutsette utgifter, du kan oppfylle drømmer som for eksempel reise eller oppussing uten å måtte bruke kredittkort eller ta forbrukslån. Generelt vil det gi deg trygghet og flere muligheter for framtiden. Sparing er for alle og er noe man burde gjøre så lenge man har mulighet.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Budsjettguide > Hva er et budsjett?