Slik kommer du i gang med å spare penger

Alle har drømmer og mange av disse trenger penger for å oppfylles. Kanskje du ønsker å kjøpe en bolig, dra på en lengre ferie eller starte noe for deg selv. Da vil du trenge å ha litt penger på bok.

Hvordan spare penger

På denne siden lærer du det du trenger om sparing

Mange sparer ikke så mye som de burde eller selv ønsker. Når man nærmer seg slutten av måneden så er det kanskje ikke mye igjen av lønna?

Fortsatt ønsker man seg gjerne en ferie i løpet av året og man trenger kanskje nye fliser på badet. Da ender man fort med å bruke kredittkort eller forbrukslån for å dette det man egentlig burde ha spart til.

Sparing er for alle. Noen er heldig og får en sparekonto når de er barn og noen oppdager at de burde ha spart når de kommer litt lengre ut i livet. Det er lurt å tenke framover om det kan dukke opp noe uforutsett, er det noe du vil en gang ønsket at du hadde penger til eller kanskje du vil ha litt ekstra å rutte med. Uansett er det aldri for seint å starte med sparing.

Hvordan spare penger
Hvordan spare penger

Sparing trenger ikke være så vanskelig og her vil du lære følgende:

  1. Hvordan man sparer penger
  2. Beste måtene å spare penger på
  3. Det du trenger å vite om oppsparing og renter

Hvordan sparer man penger?

Før når man var ung så hadde man gjerne en sparegris og det nærmeste som fulgte var et glass alle myntene gikk i. Nå til dags er det lite omløp av kontanter og slike ordninger vil uansett ikke fungere like bra. Samtidig får du ikke plass til en egenandel til en bolig i en liten sparegris.

Sparing er snakk om penger du ikke bruker, men det finnes flere former for sparing og de fleste gir deg avkastning. 

Noen får penger fra de er små satt inn på sparekonto som de ikke kan bruke før de er myndig. En sparekonto kan være et trygt alternativ men gir ikke nødvendigvis best avkastning. Du kan også sette penge i en høyrentekonto hvor du vil få en høyere rente som normalt øker jo mer du setter inn. Ulempen med høyrentekonto er at du kan ha begrenset med uttak uten gebyrer. 

Den første formen for sparing mange aktivt tar del i først er BSU (boligsparing for ungdom). BSU er en form for konto du kan opprette i banken. Fram til du fyller 34 år kan du sette inn opptil 27.500,- i året som du vil få 20% fradrag av på skatten. Det vil si at dersom du setter inn det fulle beløpet på 25.000,- vil du normalt få 5500,- tilbake på det neste skatteoppgjøret. Grensen for hvor mye du kan spare slikt er totalt 300.000,-. 

Beløpene for BSU har endret seg regelmessig med noen års mellomrom, sist økte de årsgrensen fra 25.000,- til 27.500,- i 2021 så det kan være lurt å holde seg oppdatert.

Når man starter å jobbe er arbeidsgivere pålagt å sette av en andel av din inntekt til pensjonssparing. I tillegg er det mange som har egen pensjonssparing privat. Slik kan man sørge for at man har tilstrekkelig med penger eller penger til å leve litt bedre når man først går av med pensjon.

Lær å spare penger
Vær tålmodig når du sparer penger

De beste måtene å spare penger på

Dersom du gjør som bestemor og putter pengene i madrassen, vil du ikke få noen avkastning i tillegg til du vil ikke ha noen igjen hvis din bolig brenner ned. Heldigvis finnes det alternativer som passer til de flestes behov med varierende grad av risiko og avkastning. 

6 vanlige måter å spare penger på:

  1. Sparekonto
  2. Høyrentekonto
  3. Aksjefond
  4. Obligasjonsfond 
  5. Pensjonssparing 
  6. BSU

Måten man velger å spare penger på vil ofte bestemmes av livssituasjon, inntekt og alder, så før det er noe du bør ta med i betraktning før du bestemmer deg. Uansett burde alle ha en eller annen for sparing. 

For å vite hvor mye du er i stand til å spare så bør du først sette opp et budsjett. Med en budsjett vil du kunne se hvor mye du har til overs etter faste utgifter. Samtidig vil du kunne se om det er utgifter du kan fjerne eller redusere. Du kan ha lån som kan reforhandles, abonnementer som kan byttes eller bare unødvendige poster. Det er greit å gi seg selv et overblikk og rom til å reflektere. Å fjerne unødvendige goder nå kan gi deg frihet i fremtiden.

Slik vil sparingen se ut over tid:

Sparing per månedÅr spartTotalt spart
2500,-1 år30.000,-
2500,-5 år150.000,-
2500,-20 år600.000,-

Dette eksemplet er uten sammensatt rente. Rentesatsen betyr at du vil spare mer enn angitt ovenfor, med mindre renten er negativ.

Det du trenger å vite om oppsparing og renter

Renter kan være vanskelig å forholde seg til og når det gjelder gjeld så er det kanskje no man frykter. Men når man endelig har klart å spare opp litt så ønsker man jo å se at det øker. Renter kan variere drastisk i forhold til type sparing man gjør, hvilken bank man bruker, over hvor lenge man sparer og hvor mye man sparer.

Det er som regel variasjon i rentene når det kommer til lån. Det er greit å være bevisst på at det finnes flere alternativ som kan gi deg de beste rentene.

Renter vil også endre seg kontinuerlig på lik linje som dersom man har et lån. Uansett vil renter på din sparing gi deg en kontinuerlig avkastning på det du har oppspart. Så dersom du ønsker mest mulig ut av pengene så bør du tenke deg godt om før du bestemmer det for måten du skal spare på.

Det finnes tjenester og rådgivere som kan gi deg veiledning i dette.Heldigvis finnes det også egne kalkulatorer for renter og lån, men her lærer du det du trenger om renter.

Ofte stilte spørsmål om å spare penger

Hvorfor burde jeg spare?

Gjennom sparing kan du gi deg selv en tryggere framtid og mulighet til å oppfylle drømmer. Du bør aldri ta for gitt at din livssituasjon vil forbli den samme og at ting ikke vil endre seg. Skulle det oppstå et uhell eller du skulle sitte uten jobb er det en særdeles stor fordel å ha litt på konto.

Hva er et fond?

Et fond er en form for sparing hvor pengene blir investert eller satt videre på dine vegne med et ønske om høyere avkastning enn for eksempel i en sparekonto. 

Hva er en obligasjon?

En obligasjon er et rentebærende gjeldsbrev sier at den som gir det ut skylder penger til den som mottar det.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Budsjettguide > Slik kommer du i gang med å spare penger