Lær hvordan du kan få et lån med best mulig rente

Renter vil være forskjellige for hvilke type lån du tar. På denne siden vil vi hjelpe deg finne de beste rentene for ditt behov.

Finn den beste rente

Gå ikke glipp av de beste rentene

Har du lån fra før av som du synes er for dyrt eller vurderer du et lån for å oppfylle en drøm? Mange bruker den samme banken nesten hele livet, men det er nå et mangfold av banker der ut som ønsker å konkurrere. Det betyr at det er gode muligheter for deg til å få den beste rente.

Renter vil variere fra person til person og lånetilbyder til lånetilbyder. Ingen ønsker å betale mer enn de må. På denne siden hjelper vi deg få best mulig rente og riktig type lån.

Online lån vs banklån
Online lån vs banklån

Dette vil vi gå gjennom slik at du kan få best mulig renter:

  1. Hva er en god rente og hvordan får jeg best mulig rente?
  2. Hvilke typer lån og renter har vi?
  3. Hvordan vet jeg om det er en høy eller lav rente?

Hva er en god rente og hvordan får jeg best mulig rente?

Alle lån følger med renter så lenge du ikke låner privat av for eksempel venner eller familie. Denne renten varierer i stor grad fra hvilken type lån du tar, hvor du tar lånet og din kredittscore

Dersom du ønsker lavest mulig rente så vil din kredittscore kunne ha mest å si. Når du søker om et lån vil det bli tatt en kredittvurdering av deg. I kredittvurderingen tar din informasjon fra flere plasser hvor det sees på din økonomi, livssituasjon, betalingshistorikk og mer. Ut ifra kredittvurderingen vil det bli satt en kredittscore. Kredittscoren vil si noe om hvor stor risiko der å låne til deg.

Jo høyere kredittscoren er jo høyere sannsynlighet er det for at du vil få innvilget et lån.

For å få en best mulig kredittscore burde du ha god kontroll på din private økonomi. Det viktigste er at du har en god og stabil inntekt som viser at du kan bemanne et lån uten problemer, at du ikke har betalingsanmerkninger som viser at du faktisk betaler og at du ikke har for mye eksisterende gjeld.

På denne måten vil du kunne få best mulig rente til for eksempel et forbrukslån. I tillegg burde du sjekke mer flere låneleverandører når du skal ta opp lån, for betingelsene kan variere drastisk.

Finn den riktige rente
Finn den beste renten

Hvilke typer lån og renter har vi?

Dersom du trenger penger til noe kan det å ta et lån være løsningen og lån kommer i flere former og typer. To vanlige lån er forbrukslån og billån. Men dersom du bruker et kredittkort eller kjøper noe på avbetaling så er dette også lån. Hver av disse vil komme forskjellige renter, gebyrer og betingelser.

Renter kan være overveldende å forholde seg til. Derfor er det lurt å lære litt om det så du kan sørge for at du har riktig renter med best mulig betingelser.

Et forbrukslån vil gjerne ha størst forskjell i hva du kan få i rente. På et forbrukslån kan renta variere så mye som fra 5-30%. Dette er noe det er lurt å ta med i betraktning før du bestemmer deg for hvor du skal ta lån. I tillegg er det lurt å være bevisst på at det normalt følger med et etableringsgebyr og termingebyrer.

Dersom du du tar et lån på 10.000,- med 10% rente vil du måtte betale tilbake 11.000,- etter et år, men dersom du har et etableringsgebyr på 1000,- og termingebyr på 50,- så kan dette koste deg opptil 1600,- ekstra. 

Eksempel på renter for et forbrukslån uten avdrag:

LånRentesatsTotal kostnad av lånet for 1 år
100.000,-6%106.000,-
100.000,-15%115.000,-
100.000,-27%127.000,-

Hvordan vet jeg om det er høy eller lav rente?

I disse dager har det blitt betraktelig lettere å sammenligne renter på nett. Nå er det mange låneleverandører og det er mange tjenester som sammenligner disse. Så den beste måten å se om du har en høy eller lav rente er å se hos forskjellige långivere hvor stor forskjellen er. Men viktig å huske på at kredittscoren din vil ha mye og si. I tillegg vil du ofte få et individuelt tilbud.

Du vil fort merke størst forskjell på et forbrukslån hvor de fleste kan få et lån, men med en lav kredittscore vil du kanskje få en rente som er over 10% høyere enn for noen med en høy kredittscore.

3 faktorer som påvirker din kredittscore:

  1. Størrelsen og stabiliteten til din inntekt
  2. Eksisterende gjeld og dens rente
  3. Betalingsanmerkninger og inkassosaker

Ofte stilte spørsmål om den beste rente

Hvilken rente bør jeg forvente meg?

Når du tar opp et forbrukslån så vil gjerne renten variere fra 5-20%. Hva du vil få av rente i dette spennet vil variere fra lån til lån. Det spørs hvilken bank det er oss og hva din kredittscore er.

Hva betyr rente?

Rente er en andel man må betale av noe man har lånt. Normalt når vi snakker om renter så er det i form av en prosentsats som gis i prosent.

Burde jeg ta lån over en kort eller lang periode?

Når vi snakker om lån betyr løpetid eller nedbetalingstid den perioden avtalen gjelder for.Jo lengre periode man har et lån over, jo mer må man betale i renter. Samtidig vil man kanskje ha mindre månedlige avdrag slik at lånet kan være letter å håndtere. Du burde velge dette utifra hvor mye penger du trenger og hvor mye du er i stand til å betale hver måned.Når vi snakker om lån betyr løpetid eller nedbetalingstid den perioden avtalen gjelder for.

Andreas Linde
Skrevet av
LoanScouter > Økonomiguide > Guide til renter > Lær hvordan du kan få et lån med best mulig rente